Seminar organizat la Tg. Mures în cadrul proiectului NABI
În data de 24 noiembrie 2022, la STUDIUM HUB din Tg. Mureș a fost organizat seminarul de multiplicare în cadrul proiectului „NABI – Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management” (Soluții inovatoare bazate pe natură pentru gestionarea pădurilor urbane și a apelor pluviale). Prin proiectul NABI Focus Eco Center își propune să contribuie la găsirea soluțiilor inovatoare pentru gestionarea spațiilor verzi urbane și a apelor pluviale, bazate pe soluții inspirate din natură. Aceste metode pot juca un rol cheie în viitorul municipalităților și le pot ajuta în adaptarea la schimbările climatice.
În cadrul seminarului au fost prezentate soluții posibile și deja realizate de către specialiști în domeniu. Astfel Dr. Hajdu László Hunor a vorbit despre pădurea urbană, și posibilitatea de aplicare în Tg. Mureș. ing. peis. Szabó Beáta Csilla și drd. ing. peis. Tăslăvan Marius Róbert a vorbit despre conceptul coridoarelor verzi/albastre, respectiv posibilitățile de aplicare în Tg. Mureș cu exemplificare în zona viitorului Parc Municipal. Claudia Ilke va prezenta experiențele și posibilitățile realizării grădinilor comunitare în Tg. Mureș. Deasemenea Hajdu Z. Zoltán, coordonatorul proiectului din partea Focus Eco Center a prezentat proiectul NABI.
Asociația Focus Eco Center s-a angajat să organizeze acest seminar pentru a duce la o masă comună specialiștii, municipalitatea și alte persoane interesate cu scopul de a facilita un posibil dialog pe termen lung pentru a contribui la o dezvoltare sustenabilă a orașului Tg. Mureș.
Informații despre proiectul NABI
În proiectul intitulat NABI experții din 6 țări colectează soluții inovatoare, deja implementate – bazate pe natură – care pot fi un bun exemplu pentru municipalitățile europene și pentru cetățenii orașelor. Partenerii consorțiului colectează studii de caz în Ungaria, Germania, Austria, Italia, România, Croația, iar aceste studii de caz vor fi disponibile municipalității, părților interesate și experților din acest domeniu prin intermediul materialelor online.
Proiectul NABI, finanțat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene, condus de Asociația de Protecția Mediului Reflex din Ungaria, a fost lansat în septembrie 2020, și durează 3 ani. Consorțiul proiectului este format din 6 ONG-uri din 6 țări: Asociația de Protecția Mediului Reflex din Ungaria, Aiforia GmbH din Germania, Klimabündnis Österreich din Austria, COSPE din Italia, Focus Eco Center din România și IDA din Croația.