Între 25 și 28 Mai asociația noastră a fost vizită din cinci organizații din străinetate, cu care am organizat un seminar în cadrul proiectului „Learning rural communities”.

Proiectul are ca obiectiv exploatare fermelor mici, inițiativele de consolidare a commuității, iar examinând și analizând aceste exemple vor fi publicate trei publicații la finalul proiectului.

Prima publicație va fi pentru politicieni, va fi informativ, și va reflecta importanța inițiativelor de adricultură alternativă și la stilul de viată durabil. A doua publicație va conține exemple despre aceste inițiative, despre astfel de realizări, iar a treia publicație va fi un manual, care va arăta cititorului cum se realizează exact o astfel de inițiativă.

Seminarul a avut loc la Valea în pensiunea Tunder Ilona, unde timp de trei zile – pe lângă munca propriu zisă – am încercat să-i prezentăm oaspeților caracteristicile, tradițiile și condițiile naturale a acestei zone.

În primul rând i-am preznetat localnicii, farmierii din zonă, care trăiesc aici, care au ales viața rurală, și încearcă să-și apără tradițiile, trâind în așa fel să nu fie dependenți de societatea de consum, de capriciile lumii moderne. Cu oaspeții am vizitat o fermă tipic ardelenească rurală, unde legumele, fructele și carnea sunt produse și crescute în aceași curte.  Aici au făcut pâine tradițională, în cuptor tradițional pe frunză de varză, apoi am vizitat un atelier de titera, unde maestrul ne-a arătat cum se face un astfel de instrument, și ne-a povestit că muzica are un rol foarte important în comunitate, în special în comunități mici, în construirea și în menținerea acestora.

Mergând mai departe pe drumul durabilității a doua zi ne-am dus cu bicicleta la Gălești unde primarul ne-a povestit situația comunei, planurile și observațiile lui, și cum vede viitorul, cum se va adapta satul la efectele schimbărilor climatice și la schimbăriile sociale și economice.

Apoi ne-am dus la Adrianu Mic la Centrul de Dezvoltare și Informare de Protecția Mediului, unde am vorbit despre tineri, despre modul în care ei trăiesc, cum gândesc, ce rol ar putea avea în acest proiect. Tinerii din România vor să fie occidentali, vor un stil de viață pe care o au oamenii în țăriile dezvoltate pentru că în țară asta este popular, asta înseamnă să fii fericit.

După aceea echipa a mers de-a lungul traseului de agrobiodiversitate care a fost format aici, iar acest traseu este natural sută la sută, aproape fără nici o urmă umană.

După amiază m-am dus la Câmpu Cetății, localitate care dintr-un sat mic secuiesc s-a tranformat într-un loc popular pentru turiști, datorită culturii de păstrăv. Aici am aflat de la nepotul celui care a creat această inițiativă că cum s-a format aceast vis în realitate. Oaspeții au încercat pescuitul, pentru unii dintre ei a fost primul, dar i-a plăcut enorm pescuitul pentru că și-au dat seama că viața cât de dură poate să fie, deoarece în timpul pescuitului au avut o experiență naturală pură, unde „au ținut în mâinile lor peștele, l-au omorât ținând în mâini, viața care ne asigură supravețuirea. Și asta e defapt natura, circul simplu și tot odată atât de complicat a naturii, de care oamenii au uitat”, și care este defapt obiectivul proiectului, ca să ne arată importanța naturii, ca oamenii să se întoarcă la rădăcini.

Cea mai importantă întrebare pe timpul seminarului a fost că cum ar putea fi convinși tinerii, sau măcar să-i fie atrasă atenția la aceste lucruri. Pe timpul conversațiilor s-au auzit multe opinni, dar ultimul punct de vedere a rămas că rezultatul proiectului, în acest caz cele trei publicații, trebuie să fie un material cu informații reprezentative și reale, fiindcă fără un conținut bun și exemple bune nu putem să promovăm nimic, să convingem pe cineva, să atragem atenția cuiva sau să schimbăm opinia. Din fericire vizita aceasta ne-a oferit o mulțime de exemple bune, exemple care oferă un bun punct de pornire, de la care se poate porni, și împreună cu celelate exemple din țăriile partenere pot oferi informații interesante și utilizabile în continuare.

Share Button