Pe cinci Aprilie am organizat un workshop în casa Köpeczi-Teleki, în colaborare cu asociațiile Rhododendron și unDAverde și cu Fundația Comunitară Mureș.

Evenimentul a avut ca temă schimbarea climatică și dezvoltarea în Târgu-Mureș, și a avut ca obiectiv să creeze o punc de pornire înainte de campania electorală, o temă care poate să fie de folos și în această campanie.  Pe lângă reprezentații organizațiilor non-guvernamentale au fost prezenți și oameni din sfera politică și de la Primărie.

Hajdu Zoltán președintele asociației Focus Eco Center a deschis evenimentul, și a vorbit despre schimbarea climatică, despre efectele acestuia și despre acele fenomene care sunt prezente și în Târgu-Mureș. A spus că și Târgu-Mureș a ajuns în capcana societății de consum, pentru că oamenii sunt tot mai departe de natură, spațiile verzi sunt micșorate tot mai frecvent, deși acestea ar trebui mărite ca poluarea aerului să fie redusă, ca vara să su fie o căldură nesuportată între clădiriile din beton, și ar crește bunăstarea și nivelul de viață a localnicilor. De asemenea a mai remarcat că nu numai în sfera politică trebuie o schimbare, ci și în viața oamenilor, în familii, unde ar trebui o schimbare majoră la obiceiurile de zi de zi, să nu mai cumpără mâncare preparată, să lase să ignore apa îmbuteliată și să nu foloseacă degeaba mașinile proprii.

După aceasta președintele asociației Rhododendron Szakács László a vorbit despre spațiile verzi din oraș, că de tăieriile copacilor nu sunt făcut cum se cuvine, de cele mai multe ori sunt făcute fără sens, și pe lângă imaginea estetică este important și rolul acestor copaci pe care o au pentru sănătatea noastră. A spus că a cub de metri verdeață până la toamnă absorbă 0,59 kg de dioxid de carbon și produce 0,69 kg de oxigen, iar filtrează 4,5 kg praf și emită în aer 47 litru de apă. A mai spus că în oraș sunt numai nouă copaci care trebuie tăiate, iar celelate au nevoie de toaletare.

Din partea Fundației Comunitară Mureș Gál Sándor a vorbit despre trafic, și a povestit că după datele statistice din 2011 au fost înregistrați nouă accidente cu biciletă, iar în anul trecut au fost patruzeci. După părerea lui acesta este cauzat de numărul mare de bicicliști, nu de neatenția acestora. Sondajele arată că majoritatea eleviilor merge la școală cu mașina, deși ar fi mulți care ar merge cu bicicleta, dar aleg mașina pentru că e prea periculos deplasarea cu bicicletă. Asta poate fi rezolvat cu construirea traseelor de bicicletă și cu niște lecții despre regurile circulației pentru elevi.

Architectul Klaus Bithler de la asociația unDAverde a vorbit despre tendințele de urbanizare durabile. După părerea lui în loc de beton și pavaje ar fi trebui să creăm suprafațe care mențin apa, să construim parcuri, să creétem spaáiile verzi și să construim clădiri ecologice cărui costurile de întreținere sunt aproape zero.

După prezentări candidatul la primăria Tîrgu-Mureș Soós Zoltán început să vorbească despre situația actuală la primărie, unde după cum spune nu este nici un plan împotriva schimbărilor climatice, și după părerea lui conducerea orașului încearcă de fiecare dată să degradeze spațiile verzi în oraș, iar primarul actual este înconjurat de niște oameni care fac ce spune el, schimbarea climatică ar trebui să fie o problemă de zi, dar care o interesează pe actualii politicieni, și singura soluție pentru a rezolva această problemă este înlocuirea acestor indivizi.

Viceprimarul Peti András nu vede atât de întunecat situația, el spune că în ultimul timp au reușit să integreze niște oameni din sfera civilă în comisii, dar așeaptă o implicare mai hotărâtă din partea ong-urilor, pentru că el acolo are un rol minim de a lua decezie și de a împiedica o decizie a primarului.

La final Csegzi Sándor, cosilierul primarului a apărat primăria spunând, că Târgu-Mureș este singurul oraș din România care este membru a Alienței de Climă Europeană datorită asociației Focus Eco Center. În ultimii ani au reușit să crească nivelul de viață, să creeze și să mărească spațiile verzi ca Platoul Cornești sau Complexul Weekend, iar a mai spus că 80 la sută dintre localnici folosesc gratis serviciul tranportului public.

La finap toți cei prezenți au fost de acord că Târgu-Mureș are nevoie mare de o îmbunătățire, și sunt necesare alte măsuri pentru prevenirea schimbărilor climatice, pentru un oraș durabil și locuibil.

Share Button