Soluții bazate pe natură, pentru orașe mai ecologice
Focus Eco Center caută soluții inovatoare pentru gestionarea spațiilor verzi urbane și a apelor pluviale, bazate pe soluții inspirate din natură.
Aceste metode pot juca un rol cheie în viitorul municipalităților și le pot ajuta în adaptarea la schimbările climatice.
Proiectul finanțat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene, condus de Asociația de Protecția Mediului Reflex din Ungaria, a fost lansat în septembrie 2020, și va dura 3 ani. Consorțiul proiectului este format din 6 ONG-uri din 6 țări.
În proiectul intitulat „NABI – Nature-Based Innovations for Urban Forest and Rainwater Management” (Soluții inovatoare bazate pe natură pentru gestionarea pădurilor urbane și a apelor pluviale), experții din 6 țări vor colecta soluții inovatoare, deja implementate – bazate pe natură – care pot fi un bun exemplu pentru municipalitățile europene și pentru cetățenii orașelor.
În proiectul NABI, partenerii consorțiului vor colecta studii de caz în următoarele 6 țări: Ungaria, Germania, Austria, Italia, România, Croația, iar aceste studii de caz vor fi disponibile prin intermediul materialelor online.
Scopul principal al proiectului este de a furniza materiale ușor de utilizat personalului municipal, părților interesate și experților din acest domeniu, și de a ajuta la diseminarea și implementarea celor mai bune practici la nivel național.
În perioada proiectului, partenerii vor revizui, de asemenea, reglementările naționale privind gestionarea spațiilor verzi urbane, care vor oferi, de asemenea, un model pentru factorii de decizie naționali sub forma unui manual (ghid) online.
În decembrie 2020 a avut loc o întâlnire inițială, condusă de Asociația Reflex, bineînțeles din cauza situației epidemiologice doar în spațiul online. Sperăm că discuțiile ZOOM vor fi înlocuite cu întâlniri reale în viitor.
Conform planificării Consorțiul se va întâlni de încă trei ori pe toată durata proiectului – în Florența, în Freiburg și în Croația. O instruire tematică de patru zile va avea loc, de asemenea, la Szeged (HU) pentru partenerii consorțiului.
Primul pas major va fi în mai 2021, când partenerii vor întocmi colecția de bune practici.
Partenerii de proiect așteaptă cu nerăbdare să vadă soluții inovatoare, bazate pe natură realizate la nivel local, deoarece suntem curioși să vedem cum încearcă fiecare țară să țină pasul cu provocările climatice din vremurile noastre.
Membrii consorțiului:
Asociația de Protecția Mediului Reflex din Ungaria, Aiforia GmbH din Germania, Klimabündnis Österreich din Austria, COSPE din Italia, Focus Eco Center din România și IDA din Croația.